khrushcheva140_GENT SHKULLAKUAFP via Getty Images_trumpjesus Gent Shkullaku/AFP via Getty Images

Qs evangelium

MARYLAND – «Makt korrumperer, og absolutt makt korrumperer absolutt.» Dette skrev Lord Acton i et brev til en anglikansk biskop i 1887. Her reflekterte Acton over kriminelle handlinger begått av kirkeledere i fortiden og hvordan religiøse historikere burde forholde seg til dem. Han mente vi burde forvente mer av religiøse (og politiske) ledere enn av ordinære mennesker. Når historiske beretninger ikke gjør det, tjener de «det verste» og ikke «det reneste».

Framtidens historikere bør ta Actons råd ad notam når de vurderer den religiøse høyresiden i USA og dens nåværende ledere.

Jeg vet fra egen erfaring under sovjettiden at prester ikke bør fritas fra moralsk ansvar og kritikk. Aleksij 2, patriarken av den ortodokse kirken da jeg var ung, ble lenge mistenkt for å være KGB-agent og samarbeidet mer enn gjerne med den sovjetiske og senere den russiske staten. I dag nøler ikke Aleksijs etterfølger, patriark Kirill, med å gå president Putins ærend — statslederen som er en tidligere KGB-agent — enten det er å forsvare annekteringen av Krim eller nøre opp under frykt og avsky for homofile.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/M2xXBB4nb