De Europese vijfde colonne van Poetin

BERKELEY – Als de wereld één les heeft kunnen trekken uit de spanningen tussen Rusland en het Westen van de afgelopen maanden is het wel dat de strategische ambitie en kunde van Vladimir Poetin nooit onderschat mogen worden. De recente avances van Poetin aan sommigen binnen de Europese Unie moeten dan ook in dit licht gezien worden.

Of Poetin nou wel of niet echt gelooft dat de anti-Russische opstand in Oekraïne vorig jaar een direct resultaat was van bemoeienis door de Verenigde Staten en de Europese Unie; zijn besef van de rol die Europese idealen (en de mogelijkheid van een EU-lidmaatschap) hebben gespeeld in het motiveren van de strijd en het beperken van zijn speelruimte in Oekraïne staat buiten kijf.

De volkswil om bij de Europese gemeenschap van democratische staten te horen was een drijvende kracht achter de ineenstorting van de rechtse dictaturen in Griekenland, Spanje en Portugal in de jaren zeventig, en deze speelde ook een cruciale rol bij de ineenstorting van de communistische regimes in Centraal- en Oost-Europa na de val van de Berlijnse Muur. Ook droeg deze zeker mede bij aan de afzetting van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj - een cruciale bondgenoot van Poetin - in 2014. Het bestaan van een Europees model blijft onverminderd een leidraad en aanmoediging voor mensen in veel postcommunistische landen die naar een transparant en democratisch bestuur toe willen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/8GtGtdDnl