99

Poetin is geen bondgenoot tegen ISIS

MÜNCHEN – De leiders van de Verenigde Staten en de Europese Unie maken een ernstige fout als ze denken dat het Rusland van president Vladimir Poetin een potentiële bondgenoot is in de strijd tegen de Islamitische Staat. Al het bewijsmateriaal wijst op het tegendeel. Het huidige doel van Poetin is het bevorderen van het uiteenvallen van de EU, en de beste manier om dit doel te verwezenlijken is het overspoelen van de EU met Syrische vluchtelingen.

Russische gevechtsvliegtuigen hebben de burgerbevolking in Zuid-Syrië gebombardeerd om de mensen te dwingen naar Jordanië en Libanon te vluchten. Er zijn nu twintigduizend Syrische vluchtelingen die in de woestijn kamperen, in afwachting van toelating tot Jordanië. Een kleiner aantal wacht op toelating tot Libanon. Beide groepen nemen in omvang toe.

Rusland heeft ook een grootschalige luchtaanval op burgers in Noord-Syrië gelanceerd. Dit werd gevolgd door een grondaanval van het leger van de Syrische president Bashar al-Assad op Aleppo, een stad die ooit twee miljoen inwoners had. De vatbommen hebben zeventigduizend burgers ertoe gebracht naar Turkije te vluchten; het grondoffensief zou tot nog veel meer ontheemden kunnen leiden.

De gezinnen die op de vlucht zijn geslagen zullen misschien niet in Turkije blijven. De Duitse bondskanselier Angela Merkel is op 9 februari naar Ankara gevolgen om last minute-afspraken met de Turkse regering te maken teneinde de vluchtelingen ertoe aan te zetten hun verblijf in Turkije te verlengen. Zij bood aan ieder jaar 200.000 tot 300.000 Syrische vluchtelingen rechtstreeks naar Europa te laten vliegen, op voorwaarde dat Turkije ze ervan zal weerhouden naar Griekenland te gaan en hen weer zal opnemen als ze dat toch doen.