Vladimir Putin, President of Russia Aleksey Nikolskyi/Planet Pix via ZUMA Wire

Met Poetin verenigd tegen terreur?

NEW YORK – De Russische president Poetin heeft pas gezworen om degenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van een Russisch verkeersvliegtuig met een zelfgemaakte bom boven Egypte in oktober, waarbij 224 mensen gedood werden, te ‘vinden en straffen’. Het moment van zijn aankondiging, enkele dagen nadat terroristen in Parijs zelfmoordvesten en Kalasjnikovs gebruikten om 129 mensen te vermoorden, is niet toevallig. Poetin ziet een opening naar het Westen en wil deze benutten. Het Westen zou er goed aan doen hem niet buiten te sluiten.

De Russische regering lijkt wekenlang te hebben getwijfeld over de juiste respons op het neerstorten, alsof ze zich zorgen maakte dat het verlies aan levens geweten zou worden aan de beslissing om in de Syrische burgeroorlog in te grijpen. Het bloedvergieten in Frankrijk echter heeft de rekensom volledig veranderd, en de uitkomst wijst naar de mogelijkheid van toenadering tussen Rusland en het Westen. Door Parijs aan te vallen heeft de Islamitische Staat de Syrië-oorlog in een mondiaal conflict veranderd. En Rusland staat, zoals het optreden van Poetin op de G-20 top in Turkije heeft laten zien, staat Rusland pal centraal in de strijd.

Het moet opgemerkt worden dat een vijandige relatie met het Westen geen onderdeel van Poetins oorspronkelijke plan was. ‘Rusland is onderdeel van de Europese cultuur,’ zei Poetin in 2000 tegen de BBC, kort voor zijn verkiezing tot president, ‘Ik kan mijn eigen land niet in afzondering zien van Europa en wat we vaak de beschaafde wereld noemen. Ik vind het moeilijk me de NAVO als vijand voor te stellen.’

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/h5JDK20nl