kolesnikov12_ Alexei DruzhininTASS via Getty Images_putin Alexei Druzhinin/TASS via Getty Images

De caudillo van het Kremlin

MOSKOU – De Russische president Vladimir Poetin heeft de werkelijke bedoelingen van zijn regime laten zien. Door de grondwet te veranderen, teneinde hem in staat te stellen tot 2036 aan de macht te blijven, en door er conservatieve nieuwe taal in op te nemen, heeft hij het doorzichtige masker van de democratische legitimiteit laten vallen. Maar net nu Poetin probeert zijn heerschappij te bestendigen lijkt zijn regime zwakker dan ooit.

In de stad Chabarovsk zijn de afgelopen weken tienduizenden betogers de straat op gegaan, terwijl ze ʻPoetin, treedt af!ʼ riepen. Zij zijn niet de enigen. Hoewel de populariteit van Poetin groot lijkt, is die naar Russische normen laag. In feite staat zijn populariteit (van 59 tot 60%) van de afgelopen maanden op het laagste peilsinds oktober 1999, toen hij premier was. En het is onwaarschijnlijk dat dit aanzienlijk zal verbeteren, om een eenvoudige reden: de beproefde methoden van Poetin om steun te verwerven hebben hun vuurkracht verloren.

De COVID-19-pandemie heeft Rusland zwaar getroffen, zowel in termen van de volksgezondheid als van de economische gevolgen ervan. Nu de olie-export, de spil van de Russische economie, veel lager uitvalt, zijn de inkomsten van de overheid gekelderd. Als gevolg daarvan is de stilzwijgende overeenkomst van het Kremlin met het publiek – wij garanderen uw fundamentele welzijn als u niet klaagt – aan slijtage onderhevig.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/2i8m1t4nl