kolesnikov10_Mikhail SvetlovGetty Images_putinangry Mikhail Svetlov/Getty Images

De eeuwige Poetin

MOSKOU – Dankzij wetgeving die zojuist door het Russische parlement is aangenomen ziet het er nu naar uit dat Vladimir Poetin president zal blijven tot 2036, als hij 83 is geworden. Hij zou zelfs de status van “opperste leider” kunnen krijgen, naar het voorbeeld van Chinaʼs Deng Xiaoping in de jaren zeventig. Maar niemand mag hervormingen of moderniseringen in de stijl van Deng van Poetin verwachten.

Er werd nooit aan getwijfeld dat Poetin wel een of andere manier zou vinden om zijn presidentschap te verlengen tot na 2024, als hij verplicht zou zijn om af te treden, in overeenstemming met de grondwettelijke limiet van twee opeenvolgende termijnen. Er werd gespeculeerd dat Poetin de regels zou weten te omzeilen door president te worden van een nieuw land, voortgekomen uit de samenvoeging van Rusland en Wit-Rusland. Maar hoewel een nauwere unie met Wit-Rusland nog steeds een optie is, is de ook al heel lang zittende president van dat land, Alexander Loekasjenko, niet bereid louter de gouverneur van een Russische provincie te worden. Loekasjenko mag dan een dictator zijn, hij heeft tientallen jaren aan de opbouw van een Wit-Russische natiestaat gewerkt.

Een andere mogelijkheid was dat Poetin de bevoegdheden van de Staatsraad zou uitbreiden en dan zijn permanente voorzitter zou worden, om op die manier de rol van Vader (of liever gezegd Grootvader) van de Natie op zich te nemen. Maar dat model zou tot voortdurende conflicten kunnen leiden met wie dan ook het presidentschap vervult. Door eenvoudigweg de klok te verzetten die de limiet van de constitutionele termijn aangeeft, biedt de nieuwe wetgeving een veel eenvoudiger oplossing. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het amendement nog moet worden bekrachtigd door het Russische Constitutionele Gerechtshof en vervolgens door een nationaal referendum. Maar omdat Poetin de gerechtshoven en de stembus controleert lijkt een positieve uitslag een uitgemaakte zaak.

https://prosyn.org/vpLfRlYnl