People crowd Fort Lauderdale International Airport Michele Eve Sandberg/Getty Images

De gevaarlijke uitgangspunten van PROMESA

NEW YORK – De economie van Puerto Rico zit in diep in de problemen. Meer dan een decennium van recessie heeft de staatsschulden onhoudbaar gemaakt en drijft de migratiestroom richting het vaste land van de Verenigde Staten op, wat de levens van duizenden families beïnvloedt en een hogere last legt op degenen die achterblijven. Het omkeren van deze destabiliserende dynamiek vereist een schuldenherstructurering die voorziet in de lucht nodig om een pro-groei beleid te implementeren. Helaas is wat nu aangeboden wordt lang niet genoeg.

De schuld van Puerto Rico zal geherstructureerd worden binnen een raamwerk dat is gecreëerd door de Puerto Rico Oversight, Management, and Economic Stability Act (PROMESA). Deze federale wet die in juni 2016 bekrachtigd werd stelde ook een Oversight Board (Raad van Toezicht) met autoriteit tot het maken van fiscale beslissingen voor het gemenebest van de VS in.

Het herstructureringsproces begon op 3 mei, toen de Raad bij de federale rechtbank een petitie indiende. Maar veel cruciale beslissingen moeten nog genomen worden, zoals hoeveel schuldverlichting in totaal aangeboden zal worden, en hoe deze ‘haircut’ verdeeld zal worden onder houders van verschillende soorten obligaties. Deze beslissingen zullen bepalen welke politiek levensvatbaar is om de economische vooruitzichten van Puerto Rico te verbeteren – en dus hoeveel het aan zijn schuldeisers kan betalen.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/uVRFH1Lnl