Opposition supporters attend an unauthorized anti-Putin rally OLGA MALTSEVA/AFP/Getty Images

Weg met tsaar Poetin

SAN FRANCISCO – De protesten die door Rusland golfden in de aanloop naar Vladimir Poetins vierde inauguratie als president zijn volgens een bekend scenario verlopen. De politie verklaarde de bijeenkomsten illegaal, en de media bagatelliseerden hun omvang. Alexei Navalny, de voornaamste organisator van de protesten en de facto oppositieleider, werd op dramatische wijze gearresteerd toen hij door de politie uit een betoging in Moskou werd weggesleept. Op 15 mei werd hij veroordeeld tot dertig dagen gevangenisstraf. Ruim 1600 betogers in het hele land werden geslagen en vastgezet.

Maar één onderdeel van de recente protesten was afkomstig uit een veel oudere show. De strijdkreet “Weg met de tsaar!” werd aan de vergetelheid ontrukt en in de straten van Moskou gescandeerd, bijna honderd jaar nadat de laatste tsaar, Nicolaas II, doorzeefd werd met bolsjewistische kogels in een kelder in Jekaterinenburg.

Een eeuw daarvóór, in een poging zijn vriend Pjotr Tsjaadajev, een filosoof die gek was verklaard wegens zijn kritiek op tsaar Nicolaas I, op te beuren, had de dichter Alexander Poesjkin de komst van betere tijden voorspeld, als “Rusland uit haar slaap zal worden wakker geschud.” Op  “de ruïnes van de autocratie,” zo schreef hij, “zullen onze namen gebeiteld worden!”

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/7V2DQbjnl