vsharma1Ben HastyMediaNews GroupReading Eagle via Getty Images_end domestoc violence Ben HastyMediaNews GroupReading Eagle via Getty Images

Maak een einde aan de pandemie van geweld tegen vrouwen

CAMBRIDGE – Het geweld tegen vrouwen en meisjes neemt toe in tijden van crisis. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat COVID-19 het risico op gendergerelateerd geweld heeft vergroot. Zelfs vóór de pandemie gaf een op de drie vrouwen wereldwijd aan te maken te hebben gehad met fysiek en/of seksueel geweld door een intieme partner. Maar door vrouwen thuis op te sluiten bij hun mishandelaars hebben de pandemiegerelateerde lockdowns hun blootstelling aan geweld verhoogd. De lockdowns hebben ook bijgedragen tot economische stress, en vrouwen minder toegang gegeven tot de middelen en steunsystemen die hen helpen te ontsnappen aan gewelddadige relaties.

In april 2020 riep VN-secretaris-generaal António Guterresop tot actie om gendergerelateerd geweld tijdens de pandemie aan te pakken. Deze oproep werd door 146 landen gesteund. Diezelfde maand schatte het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties dat iedere drie maanden van lockdown zouden leiden tot 15 miljoen extra gevallen van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Achttien maanden later zijn er aanwijzingen dat regeringen gehoor hebben gegeven aan de oproep van Guterres. Uit gegevens van het VN-Ontwikkelingsprogramma blijkt dat van de 4.968 COVID-19-beleidsmaatregelen er 853 betrekking hadden op geweld tegen vrouwen. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld worden miljoenen dollars aan pandemische hulp besteed om dringend noodzakelijke middelen te versterken – zoals opvanghuizen, psychologische diensten en huisvestingshulp – die tegemoetkomen aan de onmiddellijke behoeften van vrouwen die te maken hebben met geweld.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/kxtRKONnl