stiglitz291_JASON REDMONDAFP via Getty Images_amazontaxprotest Jason Redmond/AFP via Getty Images

De mondiale belastingduivel schuilt in de details

NEW YORK – De internationale gemeenschap lijkt op weg naar wat velen een historische overeenkomst noemen om een wereldwijd minimum-belastingtarief voor multinationale ondernemingen vast te stellen. Dat werd tijd, maar het zou wel eens niet genoeg kunnen zijn.

Volgens de huidige regels kunnen bedrijven ontsnappen aan het betalen van hun billijk deel in de belastingen door hun inkomsten te boeken in rechtsgebieden met lage belastingen. In sommige gevallen, als de wet hen niet toestaat om te doen alsof genoeg van hun inkomsten uit een belastingparadijs afkomstig zijn, hebben ze bepaalde delen van hun activiteiten naar die rechtsgebieden verplaatst.

Apple werd het schoolvoorbeeld van belastingontwijking door de winsten van zijn Europese activiteiten naar Ierland te boeken, en vervolgens een ander achterpoortje te gebruiken om zelfs het berucht lage belastingtarief van 12,5 procent in Ierland nog grotendeels te ontwijken. Maar Apple was niet de enige die de vindingrijkheid achter de producten waarvan we houden heeft gebruikt om belastingen te ontwijken op de winsten die werden gemaakt bij het aan de man brengen van die producten. Apple beweerde terecht dat het iedere dollar betaalde die het bedrijf aan ons verschuldigd was; het profiteerde gewoon ten volle van wat het systeem te bieden had.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/UhwfgAanl