refugees boat Andreas Solaro/AFP/Getty Images

Private oplossingen voor de vluchtelingencrisis

BRUSSEL – Internationale ontwikkeling gaat niet alleen over het verlichten van armoede; ze gaat tevens over het bieden van veiligheid, stabiliteit, en economische kansen voor arme en fragiele gemeenschappen, waarbij voorkomen wordt dat burgers hun thuisland moeten ontvluchten op zoek naar een beter leven. Voor een Westen dat de vluchtelingenstroom uit Afrika en het Midden-Oosten graag wil indammen is het ondersteunen van ontwikkeling een veel effectievere aanpak dan het bouwen van muren of hekken met prikkeldraad.

Maar al te vaak komt ontwikkeling bij het maken van beleid op de laatste plaats. De zogeheten war on terror die in 2001 begon is uitgelopen op verschillende gruwelijke conflicten die het gehele Midden-Oosten destabiliseren, de vrijheid van mensen eroderen, hun veiligheid ondermijnen, en de aard van hun maatschappijen totaal transformeren. Dit zorgt ervoor dat mensen huis en haard en vaak zelfs hun land moeten verlaten. Het voortdurende conflict in Syrië in het bijzonder heeft al voor 5 miljoen vluchtelingen gezorgd.

Het is natuurlijk een zinnige gedachte dat vluchtelingen in het eerste veilige land dat ze bereiken zouden moeten blijven. Maar velen doen echter hun best om aan de instabiliteit van hun gehele regio te ontsnappen. Ze dromen van een veilig en kansrijk leven in Europa en zijn bereid zeer veel moeite te doen om dit te bereiken – zelfs door middel van levensgevaarlijke boottochten over de Middellandse Zee.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/hc0tnoenl