frizo2_RAPHAEL ALVESAFP via Getty Images_deforestation amazon RAPHAEL ALVESAFP via Getty Images

Ontbossing ter plaatse bestrijden

SÃO PAULO – De bescherming en instandhouding van biomen, met name tropische regenwouden, is van cruciaal belang voor het bereiken van de klimaatdoelstellingen, vooral in landen met een overvloedig bosareaal. Niettemin blijkt uit de meest recente monitoringgegevens dat in veel van deze gebieden, waaronder de meest uitgestrekte ter wereld, sprake is van aanzienlijke ontbossing.

In oktober 2021 meldde het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek voor die maand het grootste bosverlies in het Amazonegebied sinds vijf jaar geleden met de monitoring werd begonnen. En het probleem blijft niet beperkt tot het Amazonegebied. Het op één na grootste tropische woud ter wereld, het Congobekken, heeft tussen 2001 en 2020 ruim 15 miljoen hectare verloren, ofwel 8 procent van zijn oorspronkelijke omvang.

Mondiale doelstellingen ter bevordering van de biodiversiteit, zoals die welke zijn overeengekomen op de recente klimaatveranderingsconferentie van de Verenigde Naties (COP26), zijn van cruciaal belang om het bewustzijn over het verlies van ecosystemen te vergroten en ervoor te zorgen dat op internationaal niveau verantwoording wordt afgelegd. Maar veel van het eigenlijke instandhoudingswerk moet noodzakelijkerwijs plaatselijk worden verricht.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/5RY57Bjnl