frizo2_RAPHAEL ALVESAFP via Getty Images_deforestation amazon RAPHAEL ALVESAFP via Getty Images

Ontbossing ter plaatse bestrijden

SÃO PAULO – De bescherming en instandhouding van biomen, met name tropische regenwouden, is van cruciaal belang voor het bereiken van de klimaatdoelstellingen, vooral in landen met een overvloedig bosareaal. Niettemin blijkt uit de meest recente monitoringgegevens dat in veel van deze gebieden, waaronder de meest uitgestrekte ter wereld, sprake is van aanzienlijke ontbossing.

In oktober 2021 meldde het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek voor die maand het grootste bosverlies in het Amazonegebied sinds vijf jaar geleden met de monitoring werd begonnen. En het probleem blijft niet beperkt tot het Amazonegebied. Het op één na grootste tropische woud ter wereld, het Congobekken, heeft tussen 2001 en 2020 ruim 15 miljoen hectare verloren, ofwel 8 procent van zijn oorspronkelijke omvang.

Mondiale doelstellingen ter bevordering van de biodiversiteit, zoals die welke zijn overeengekomen op de recente klimaatveranderingsconferentie van de Verenigde Naties (COP26), zijn van cruciaal belang om het bewustzijn over het verlies van ecosystemen te vergroten en ervoor te zorgen dat op internationaal niveau verantwoording wordt afgelegd. Maar veel van het eigenlijke instandhoudingswerk moet noodzakelijkerwijs plaatselijk worden verricht.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/5RY57Bjnl