A man accused of the attack on a journalist in Russia Mikhail Pochuyev/Getty Images

We kunnen niet stil blijven over geweld tegen journalisten

AMSTERDAM – Gemiddeld wordt er iedere vijf dagen ergens ter wereld een journalist vermoord vanwege zijn of haar werk. Negen van de tien keer wordt er niemand vervolgd, wat leidt tot een klimaat van straffeloosheid dat verder gaat dan louter doodsbedreigingen of geweld. Er zitten meer journalisten in de gevangenis dan ooit tevoren, en leden van de pers worden routinematig mishandeld en geïntimideerd als ze aan het werk zijn. Vandaag de dag is de journalistiek overal ter wereld een van de gevaarlijkste beroepen.

Eén manier om iets aan deze situatie te doen is erover praten. Drie recente voorbeelden onderstrepen de risico's die journalisten nemen om over het nieuws te berichten, en benadrukken waarom het publiceren van hun problemen de enige manier is om veranderingen te bewerkstelligen.

Neem Maria Ressa, CEO van Rappler.com, een online nieuwsnetwerk, gevestigd op de Filippijnen. Sinds de oprichting van Rappler in 2012 is Ressa’s website een onschatbare bron van informatie geworden over de buitengerechtelijke moordpartijen, verbonden aan de “war on drugs” van president Rodrigo Duterte. Wegens haar gedurfde reportages heeft Ressa alleen de afgelopen maand al ruim tachtig doodsbedreigingen ontvangen. Veel van die waarschuwingen kwamen van anonieme bloggers, met IP-adressen die herleidbaar waren naar medewerkers van de president.

https://prosyn.org/hFs1YKCnl