14

Wat vertelt het pond sterling ons?

LONDEN – Door de 32 jaar die ik heb doorgebracht in de financiële sector weet ik dat de vreemde wereld van de valutamarkten het begrip soms te boven gaat, en dat het een oefening in nutteloosheid kan zijn om te proberen in te schatten wat de “normale” waarde van het pond sterling zou moeten zijn.

In het onstuimige uur nadat de stembureaus waren gesloten in het Britse Brexit-referendum van 23 juni, werd het Britse pond aanvankelijk verhandeld tegen een koers van ruim 1,5 pond voor één dollar. Deze wisselkoers bleek de achteraf belachelijke veronderstelling te weerspiegelen dat het “Remain”-kamp had gewonnen. De waarde van het pond ten opzichte van de dollar is sindsdien met 20% gedaald, en in gelijke mate ten opzichte van de euro.

Ondanks deze discrepanties zijn er wel manieren om de post-Brexit-performance van het pond redelijk goed in te schatten. Om te beginnen kunnen we de huidige waarde vergelijken met de gemiddelde waarde van het pond tijdens de campagneperiode voor het referendum, van februari tot juni. Vanuit dit perspectief bezien is de waarde van het pond met een nog steeds aanzienlijke 13% gedaald ten opzichte van het moment waarop de kiezers besloten dat Groot-Brittannië de Europese Unie moest verlaten.

Naast het kijken naar de verhoudingen in termen van koopkracht, hebben we ook modellen voor het inschatten van het zogenoemde “real-exchange-rate” (RER)-evenwicht, bijvoorbeeld door vast te stellen met welke wisselkoers een land een duurzame betalingsbalans kan bereiken, of met welke wisselkoers een economie volledige werkgelegenheid zou kunnen verwezenlijken.