us traders sad Mario Tama/Getty Images

Wat zal de volgende Amerikaanse recessie veroorzaken?

BERKELEY – De afgelopen veertig jaar heeft de Amerikaanse economie vier recessies doorstaan. Van deze vier had alleen de lange inzinking van 1979 tot 1982 een conventionele oorzaak. De US Federal Reserve (de Fed, het federale stelsel van Amerikaanse centrale banken) vond de inflatie te hoog en remde de economie af met een serie forse renteverhogingen. Als gevolg daarvan matigden de werknemers hun looneisen en zagen bedrijven af van voorgenomen prijsverhogingen.

De andere drie recessies werden veroorzaakt door ontsporingen van de financiële markten. Na de zogenoemde “savings-and-loan crisis” van 1991-1992 kwam het barsten van de dotcom-zeepbel in 2000-2002, gevolgd door de ineenstorting van de markt voor subprime-hypotheken in 2007, die de aanleiding was voor de mondiale financiële crisis een jaar later.

Begin januari 2019 lijken de inflatieverwachtingen stabiel op 2% per jaar, en de Phillips-curve – waarin de relatie tussen de werkloosheid en de inflatie wordt uitgedrukt – blijft ongewoon vlak. Excessen op het gebied van de productie of de werkgelegenheid hebben geen significante invloed uitgeoefend op de lonen en prijzen, evenmin als afwijkingen van de trends van de potentiële productie of de natuurlijke werkloosheid.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

Get unlimited access to PS premium content, including in-depth commentaries, book reviews, exclusive interviews, On Point, the Big Picture, the PS Archive, and our annual year-ahead magazine.

https://prosyn.org/fF6nUL6nl