banda1_AMOS-GUMULIRA_AFP_Getty-Images_malawi-schoolgirl Amos Gumulira/AFP/Getty Images

De vrouwen van Afrika horen aan de top

ZOMBA, MALAWI – Toen ik acht jaar oud was, zei een vriend van mijn familie tegen mijn vader dat hij dacht dat ik voorbestemd was voor een leiderschapsrol. Mijn vader liet mij die dwarse observatie nooit vergeten, en als gevolg van zijn voortdurende aanmoedigingen nam ik iedere gelegenheid die ik had te baat om de profetie van onze vriend in vervulling te laten gaan. Vandaag de dag heb ik een groot deel van mijn succes aan mijn inmiddels overleden vader te danken, wiens geloof in mij onwankelbaar was.

Helaas hebben de meeste Afrikaanse meisjes niet zo veel geluk als ik. Hoewel veel meisjes leiderschapskwaliteiten bezitten, staan sociale, politieke en economische hindernissen hun mogelijkheden in de weg. Dit geldt met name voor meisjes op het Afrikaanse platteland, waar armoede, misbruik en traditie samenzweren om de kansen te beperken.

Het hartverscheurende verhaal van mijn jeugdvriendin Chrissie is in dit opzicht illustratief. Chrissie was de beste leerling in het dorp in Malawi waar ik ben opgegroeid, maar ze heeft de middelbare school niet afgemaakt omdat haar familie zich de maandelijkse kosten van $6 niet kon veroorloven. Voordat Chrissie 18 werd, trouwde ze met een kind; ze heeft het dorp waar we zijn geboren nooit verlaten.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/di7SQoOnl