schetyna1_Artur WidakNurPhoto via Getty Images_polish eu flags Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

We moeten Polen terugbrengen naar Europa

WARSCHAU – De recente oproep van de Franse president Emmanuel Macron om de Europese Unie te hervormen is een teken van hoop voor het hele continent. Ook al hebben we onze meningsverschillen, we zijn het eens als het gaat om de essentiële vragen. Macron heeft in de kern van de zaak gelijk over wat Europa moet doen om te blijven groeien en bloeien. We moeten de EU nieuw leven inblazen door haar democratischer, samenhangender en rechtvaardiger te maken, en we moeten Europa versterken tegen de vijanden die haar willen verzwakken – interne populistische krachten en de buitenlandse machten die hen steunen.

Als populisten aan de macht komen, zoals de regerende partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS) in Polen, dromen ze ervan verdeeldheid te kunnen zaaien onder de democratische oppositiepartijen. Maar we hebben hun cynische strategie overwonnen door de Europese Coalitie van oppositiekrachten op te richten, voorafgaand aan de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei. Dit nieuwe democratische bondgenootschap, waar ik leiding aan geef, leidt al in de opiniepeilingen en is hard op weg om de PiS te verslaan – eerst in mei, en daarna bij de algemene verkiezingen in Polen dit najaar.

Beide verkiezingen zijn van cruciaal belang. Polen heeft een nieuwe regering nodig die de rechtsstaat respecteert en een positieve rol speelt in de EU. En Europa heeft een Polen nodig dat, terwijl het zijn eigen belangen verdedigt, ook hard vecht voor de democratische waarden die essentieel zijn voor de toekomst van de EU.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/JzsASmunl