sierakowski94_STRNurPhoto via Getty Images_constitutional court STR/NurPhoto via Getty Images

Polens rettslige kaos

WARSAWA – I Ukraina blir folk drept hver eneste dag fordi de ønsker å bli med i EU. I nabolandet Polen fører den politiske ledelsen det de kaller en tofrontskrig — mot Russland og EU. Som følge av denne «krigen», har landets høyrepopulistiske regjering, ledet av Partiet for lov og rettferdighet (PiS), ikke lykkes med å få ut pengene (160 milliarder euro) som ble tildelt Polen fra EUs pandemifond.

For å få frigitt midlene, har polske myndigheter forhandlet med EU-kommisjonen og blitt enige om et reformprogram. Alt som skal til for å få ut pengene er at myndighetene unngår å undergrave rettsstatsprinsippene på en direkte og åpenlys måte. Likevel har det vist seg å være vanskelig å få reformene godkjent av det polske parlamentet (Sejm).

Polen har ikke råd til å gi avkall på disse midlene. Det er få land i Europa som trenger økonomiske støtte mer enn Polen. Veksten i BNP er lavere enn i de fleste andre EU-land. Og takket være landets sentralbanksjef, Adam Glapiński, som er kjent for sin inkompetanse, har inflasjonen nådd nesten 20 %. (Glapiński er en nær venn av partiformann Jarosław Kaczyński i PiS.)

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/oYZBdgVnb