saha1_Zakir Hossain ChowdhuryAnadolu Agency via Getty Images_bangladesh vaccine Zakir Hossain Chowdhury/Anadolu Agency via Getty Images

Hoe we negen miljoen kinderen kunnen redden

DHAKA – Vorig overleed gemiddeld iedere 39 seconden een kind aan longontsteking. Als een acute ontsteking van de ademhalingsorganen is longontsteking te detecteren, te behandelen en te voorkomen. Pneumokokkenconjugaatvaccins (PCVs) – die bescherming bieden tegen de bacteriën die longontsteking en meningitis (een levensbedreigende herseninfectie) veroorzaken –  bestaan al sinds 2000. Maar hun gebruik beperkt zich grotendeels tot de ontwikkelde landen, om een eenvoudige reden: ze zijn heel duur. Gelukkig zou een nieuw vaccin dat kunnen veranderen.

Zoals de zaken er nu voor staan, treft longontsteking de meest kwetsbaren in onevenredige mate: de kinderen en de ouderen, vooral diegenen die in de ontwikkelingslanden wonen. In 2019 werden 70 miljoen kinderen niet volledig beschermd door PCVs. Ruim 80 procent van hen woonde in Zuidoost-Azië, de westelijke Pacific en Afrika. Dit aantal zou in 2020 zelfs nog hoger kunnen zijn, omdat veel landen met grote populaties niet ingeënte kinderen grote ontwrichtingen van hun vaccinatieprogrammaʼs hebben gemeld als gevolg van COVID-19.

Vóór de pandemie was het bijna veertien maal zo waarschijnlijk dat kinderen in lageinkomenslanden omkwamen dan kinderen in hogeinkomenslanden, grotendeels als gevolg van longontsteking en andere acute infecties. Dit percentage zou wel eens kunnen gaan stijgen: uit nieuwe gegevens blijkt dat de met de pandemie samenhangende ontwrichtingen van de gezondheidszorgsystemen en de verminderde toegang tot voedsel zouden kunnen leiden tot nog eens één miljoen sterfgevallen van kinderen in lage- en middeninkomenslanden.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/ndL1LUfnl