nye237_ Kevin FrayerGetty Images_china zero covid Kevin Frayer/Getty Images

Is China alweer over zijn hoogtepunt heen?

CAMBRIDGE – De mislukking van Chinaʼs zero-COVID-beleid leidt tot een herwaardering van de Chinese macht. Tot voor kort verwachtten velen dat het Chinese bbp dat van de Verenigde Staten in 2030 of kort daarna zou overtreffen. Maar nu beweren sommige analisten dat zelfs als China dat doel bereikt, de VS weer een voorsprong zullen nemen. Zijn we dan getuige van het feit dat China nu al over zijn hoogtepunt heen is?

Het is net zo gevaarlijk om de Chinese macht te overschatten als het is om die te onderschatten. Onderschatting leidt tot zelfgenoegzaamheid, terwijl overschatting angst aanwakkert; beide posities kunnen tot verkeerde inschattingen leiden. Een goede strategie vereist een zorgvuldige netto-evaluatie.

In tegenstelling tot de huidige conventionele wijsheid is China niet de grootste economie ter wereld. In termen van koopkrachtpariteit (ppp) werd de Chinese economie in 2014 groter dan de Amerikaanse. Maar ppp is een instrument dat economen in staat stelt om welvaartsschattingen te vergelijken; zelfs als China de VS ooit in totale economische omvang overtreft, is het bbp niet de enige maatstaf voor geopolitieke macht. China blijft ver achter bij de VS op het gebied van militaire en zachte macht, en zijn relatieve economische macht is nóg kleiner wanneer men ook rekening houdt met Amerikaanse bondgenoten zoals Europa, Japan en Australië.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/77BT7NGnl