7

De Afrikaanse droom

KIGALI – De droom dat de 21ste eeuw de 'Afrikaanse Eeuw' zal zijn is krachtig en bedwelmend. Hij is ook werkelijkheid aan het wordenn. Nu Afrikaanse afgevaardigden van 4 tot 6 augustus in Washington, DC, bijeenkomen voor de eerste top van de VS en Afrikaanse leiders, is het de moeite waard de grondslag – en de grenzen – van de vooruitgang op het continent in kaart te brengen.

Hoewel conflicten en armoede in veel Afrikaanse regio's serieuze problemen blijven, is ons continent niet alleen stabieler dan ooit tevoren, maar ervaart het ook een van de hoogste groeipercentages op de planeet. De afgelopen tien jaar zijn miljoenen mensen in heel Afrika tot de middenklasse toegetreden; onze steden groeien snel; en onze bevolking is de jongste ter wereld.

Maar de Afrikanen mogen er niet spoorslags van uitgaan dat hun tijd is gekomen. Woorden kosten niets, en we weten – ondanks het positieve momentum dat het continent in zijn greep heeft – dat de geschiedenis bezaaid is met verloren gegane dromen, nergens meer dan in Afrika.

Er is dus veel dat wij in Afrika moeten doen om onze kans te grijpen. Het bouwen van grotere, veel beter geïntegreerde subregionale markten die diep zijn ingebed in de wereldeconomie is een van de meest urgente taken waar wij nu voor staan. Van de Europese Unie tot de Associatie van Zuidoost-Aziatische landen en de Noord-Atlantische Vrijhandelsovereenkomst (NAFTA) kunnen we immers zien hoe geografische regio's de omstandigheden scheppen voor gedeelde groei en welvaart door handelsbelemmeringen weg te nemen, regelgeving te harmoniseren, arbeidsmarkten te openen en infrastructuur te ontwikkelen.