pakistan electricity Rizwan Tabassum/AFP/Getty Images

De voortdurende Pakistaanse energiecrisis

ISLAMABAD – Al bijna tien jaar lijdt Pakistan onder energietekorten, waarbij producenten en consumenten door het hele land tot 12 uur per dag te maken hebben met stroomuitval. Aan de basis van deze crisis ligt slecht bestuur. Toch zijn zowel de autoriteiten als donoren zo koppig niet het voor de hand liggende te erkennen en ze blijven in plaats daarvan dure en uiteindelijk ineffectieve oplossingen najagen.

De ervaring van Pakistan is een schoolvoorbeeld van hoe arme landen vaak worstelen om hervormingen te formuleren en implementeren, inclusief de hervormingen nodig om aan armoede te ontsnappen. En de voortdurende energiecrisis van Pakistan ondermijnt dan ook tevens zijn economische ontwikkeling; het ministerie van Financiën schat dat de energietekorten de economische groei de afgelopen negen jaar gemiddeld met twee procent per jaar hebben verminderd.

En het wordt nog erger. In deze zelfde periode heeft de overheid meer dan 10% van het bbp besteed aan het dekken van de financiële verliezen van de energiesector. Dit betekent dat wanneer de Pakistaanse energiesector afdoende hervormd was geweest de economie van het land significant sneller had kunnen groeien – met ongeveer 4% per jaar – waarmee potentieel genoeg banen voor een jonge en groeiende bevolking gecreëerd waren.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/cRy6VaC/nl;