sanchez2_Artur WidakNurPhoto via Getty Images_unflag Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

We moeten nu het multilateralisme versterken

MADRID – Vorig jaar hebben de Verenigde Naties een wereldwijde raadpleging gehouden waaraan meer dan een miljoen mensen uit 193 landen hebben deelgenomen. Uit de feedback kwamen enkele belangrijke feiten naar voren. De Algemene Vergadering van de VN van dit jaar moet hierop reageren door het op regels gebaseerde multilateralisme te versterken.

Om te beginnen bleek uit de raadpleging dat de verwachtingen en hoop van vrouwen, mannen, meisjes en jongens in de wereld opvallend veel op elkaar lijken. Mensen willen betere toegang tot basale gezondheidszorg, sanitaire voorzieningen en onderwijs. Zij willen ook meer solidariteit met degenen die het hardst door de pandemie zijn getroffen en met degenen die in armoede leven. De grootste zorg van de respondenten op de langere termijn is de dubbele crisis van klimaatverandering en versneld biodiversiteitsverlies. Bijna 90 procent van de deelnemers aan de raadpleging is het ermee eens dat wereldwijde samenwerking van cruciaal belang is om de huidige uitdagingen aan te pakken, en een meerderheid is van mening dat de pandemie de internationale samenwerking nog urgenter heeft gemaakt. Bijzonder bemoedigend is dat jongeren wereldwijd duidelijk meer internationale samenwerking willen.

De raadpleging van vorig jaar was een oproep tot actie. Nu heeft VN-secretaris-generaal António GuterresOur Common Agenda openbaar gemaakt, die een vervolg is op de UN75 Political Declaration die een jaar geleden door alle staatshoofden en regeringsleiders van de VN werd aangenomen. De nieuwe agenda bevat een gedurfd plan voor de aanpak van de uitdagingen van vandaag en morgen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/jVy2zUtnl