Putinhorsemencrop4 Molina / Apologies to Vasnetsov

Poetin en de Apocalyps

ATLANTA – Eind vorig jaar maakte de Russische president Vladimir Poetin bekend dat Rusland de proefnemingen had voltooid met een “onoverwinnelijke,” nieuwe hypersonische kernraket, de “Avangard,” die hij “het beste Nieuwjaarscadeau” voor zijn land noemde. Moet de wereld, nu Poetin de inzet lijkt te hebben verhoogd in zijn steeds frequenter herhaalde ondergangsretoriek, zich schrap zetten voor een nucleair conflict?

Het afgelopen jaar heeft Poetin het vaker over een “nucleair apocalyps” gehad dan enige westerse leider in het afgelopen decennium, waardoor sommigen zijn gaan speculeren dat hij wellicht de NAVO en de Verenigde Staten bedreigt. Maar Poetin heeft de schuld voor het risico van een catastrofale afloop bij het Westen gelegd, door Ruslands hypothetische gebruik van kernwapens als wraak of vergelding af te schilderen.

In maart vorig jaar had Poetin het bijvoorbeeld in zijn presidentiële toespraak voor de Federale Assemblee over “degenen die de afgelopen vijftien jaar hebben geprobeerd een wapenwedloop te ontketenen en een eenzijdig voordeel ten koste van Rusland te behalen,” en “illegale” restricties en sancties hebben geïntroduceerd, gericht op het “tegenhouden” van de ontwikkeling van Rusland, inclusief die van zijn leger. Zij zouden allemaal, zo zei Poetin, moeten “ophouden de boot te laten schommelen waar we allemaal in zitten, en die de Aarde heet.”

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/sHmbA4Qnl