16

Donkere wolken boven Korea

BERLIJN – Decennia na het einde van de Koude Oorlog en de opdeling van Korea blijft het conflict op het Koreaanse schiereiland een van de gevaarlijkste en meest hardnekkige problemen van onze tijd. En vandaag is het gevaarlijker – en hardnekkiger – dan ooit.

Het Noord-Koreaanse regime is een overblijfsel uit de Koude Oorlog – een stalinistische dinosaurus die tot op de dag van vandaag in leven is gebleven, terwijl Zuid-Korea in rap tempo een regionale economische en technologische macht is geworden. En China, Noord-Korea's belangrijkste bondgenoot en enige financiële steunpilaar, heeft een steeds succesvoller moderniseringsbeleid gevolgd.

Deze ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat het Noord-Koreaanse regime geïsoleerd is en zich terecht zorgen maakt over zijn toekomst. Om te garanderen dat de wrede dictatuur overleeft, is de heersende Arbeiderspartij van Korea, geleid door de clan van Kim, op het idee gekomen kernraketten te ontwikkelen, evenals de systemen om ze te lanceren.

Tot nu toe zijn alle diplomatieke en technologische pogingen om de nucleaire bewapening van Noord-Korea te verijdelen mislukt. Het is slechts een kwestie van tijd dat Noord-Korea over kernraketten zal beschikken die ZuidKorea en zijn hoofdstad Seoul, Japan en zelfs grote steden langs de westkust van Noord-Amerika kunnen bereiken.