ogweno2_Fred MutuneXinhua via Getty Images_ncds Fred Mutune/Xinhua via Getty Images

De financiering van de strijd tegen niet-overdraagbare ziekten

NAIROBI – Niet-overdraagbare ziekten, zoals hart- en vaatziekten, kanker, longaandoeningen, diabetes, obesitas en psychische aandoeningen, zijn vaak chronisch en ontwikkelen zich over een lange periode. Samen zijn niet-overdraagbare aandoeningen verantwoordelijk voor ongeveer zeventig procent van alle sterfgevallen wereldwijd (en voor zestig procent van de sterfgevallen in Afrika bezuiden de Sahara, waar zij verantwoordelijk zijn voor ruim 55 procent van de ziekenhuisopnames in landen zoals Kenia). De ontwikkelingslanden worden dus geconfronteerd met een dubbele ziektelast, nu overdraagbare ziekten zoals malaria, HIV en tuberculose nog steeds een enorme uitdaging vormen naast de toenemende incidentie van niet-overdraagbare ziekten.

Men zou kunnen verwachten dat de grote en toenemende last van niet-overdraagbare ziekten ertoe zou leiden dat er meer middelen zouden worden uitgetrokken om deze ziekten aan te pakken. Maar de strijd tegen niet-overdraagbare ziekten wordt chronisch ondergefinancierd en blijft een lage prioriteit houden in vergelijking met de inspanningen om infectieziekten aan te pakken.

Er is geen mondiaal fonds voor niet-overdraagbare ziekten: in 2019 was ruim veertig procent van de ontwikkelingshulp voor niet-overdraagbare ziekten afkomstig van particuliere instellingen. Maar inspanningen om overdraagbare ziekten te bestrijden, waarvan de last in de loop der jaren aanzienlijk is afgenomen, hebben verschillende specifieke internationale financieringsinstellingen, waaronder het Global Fund, Gavi, het United Nations Population Fund, en de Bill & Melinda Gates Foundation. En hoewel niet-overdraagbare ziekten wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak zijn, gaat nog geen tien procent van het mondiale gezondheidsbudget naar deze ziekten.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/HxOGZv6nl