Polio vaccination UN Photo/Flickr

Dagen van polio zijn geteld

GENEVE – Het is een zwaar jaar geweest voor Nigeria. De laatste 12 maanden is het land getroffen door zelfmoordaanslagen door kinderen en gruwelijke slachtingen door Boko Haram. De ruime meerderheid van de 276 schoolmeisjes die afgelopen jaar in Chibok ontvoerd werden wordt nog steeds vermist. En toch heeft Nigeria gedurende deze periode ondanks deze gruwelen stilletjes iets waarlijk opmerkelijks weten te presteren; een heel jaar zonder enkele nieuwe poliobesmetting.

Dit is een grote prestatie voor Nigeria en al zijn partners in de inspanning om de ziekte uit te roeien. Minder dan 30 jaar geleden teisterde polio 125 landen, waarbij 1000 kinderen per dag verlamd raakten. Tot nu toe waren er nog maar drie landen waar het virus nog als endemisch wordt beschouwd: Afghanistan, Pakistan en Nigeria. Zorgfunctionarissen wachten er drie jaar mee om een land poliovrij te verklaren, maar de mijlpaal van een jaar in Nigeria doet de hoop rijzen dat we het laatste poliogeval in het land – en in heel Afrika – al meegemaakt hebben.

Naast de logistieke uitdaging elk kind in het meest bevolkte land van Afrika te bereiken moest de Nigeriaanse campagne ter uitroeiing van polio veiligheidsproblemen, oppositie door religieuze fundamentalisten, en welig tierende corruptie overkomen. Het feit dat een land zo getroebleerd als Nigeria een zo grote prestatie heeft weten te leveren mag gevierd worden en is niet alleen in het gevecht tegen polio aanleiding tot optimisme, maar ook voor de mondiale gezondheidsinspanningen in het algemeen. Het succes van Nigeria laat zien dat het mogelijk is om de wonderen van de moderne geneeskunst aan ’s werelds meest gemarginaliseerde en moeilijk bereikbare kinderen aan te bieden.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/2te31Mn/nl;