borchardt6_Chip SomodevillaGetty Images_journalists Chip Somodevilla/Getty Images

De verslaving van de journalistiek aan technologie is riskant

OXFORD – Technologie zou een paar van de grootste problemen van de wereld hebben moeten oplossen. Sluit iedereen op internet aan, zo werd ooit verondersteld, en er zou vanzelf democratie volgen. Verzamel genoeg data, en al onze vragen zouden beantwoord worden. Zet alles online, en algoritmen zouden de rest doen. De wereld zou praktisch gezien vanzelf draaien.

In plaats daarvan weten we nu dat digitale technologie gebruikt kan worden om de democratie te ondermijnen; dat zij meer vragen oproept dan beantwoordt; en dat een wereld die vanzelf draait eerder een Orwelliaans nachtmerriescenario lijkt dan een nobel doel. Maar hoewel technologie niet de oplossing is, is het ook niet echt het probleem; dat is namelijk onze eenzijdige gerichtheid op technologie.

Neem de ervaringen van de media-industrie, waar de digitale revolutie het afgelopen decennium een ravage heeft aangericht onder de heersende bedrijfsmodellen. Uitgevers en redacteuren hebben daarop gereageerd door al hun vertrouwen in technologie te stellen: door allerlei meetgegevens te incorporeren, de datajournalistiek te omarmen, videoteams in te huren en podcast-studio's te openen.

https://prosyn.org/274i00xnl