mfespinosa3_Johannes SimonGetty Images_flags Johannes SimonGetty Images

Een nieuwe visie op mondiale samenwerking

NEW YORK – De wereld wordt geconfronteerd met een reeks ernstige bedreigingen – van uitsluitingsnationalisme tot grootmachtconcurrentie en toenemende ongelijkheid – die de internationale gemeenschap verhinderen samen te werken om andere complexe problemen op te lossen, zoals de distributie van COVID-19-vaccins en het steeds snellere tempo van de klimaatverandering. Maar mondiale crises vergen mondiale oplossingen, en met zijn langverwachte rapport Our Common Agenda heeft VN-secretaris-generaal António Guterres een nieuwe visie op multilaterale samenwerking geschetst.

Our Common Agenda is geschreven als antwoord op de toezeggingen die vorig jaar tijdens de 75e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zijn gedaan, en is een duidelijke oproep voor een beter en inclusiever mondiaal bestuur – het soort bestuur dat nodig is om een groenere, rechtvaardigere en veiligere toekomst op te bouwen. Ongebruikelijk qua lengte, inhoud en reikwijdte voor een VN-rapport, biedt het een reeks veelbelovende ideeën voor een gedurfde, maar pragmatische strategie voor transformatie.

De aanbevelingen van Guterres leggen de nadruk op het versnellen van de uitvoering van bestaande internationale overeenkomsten, te beginnen met het klimaatverdrag van Parijs van 2015 en de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling. Naast deze belangrijke initiatieven om ons mondiale gemeengoed te beschermen, is de oprichting van een nieuw forum voor het beheer ervan een morele en praktische noodzaak geworden. Guterres slaat hier een nieuwe weg in door op te roepen tot de omvorming van de bijna ter ziele gegane UN Trusteeship Council tot toezichthouder voor het beheer van de oceanen, de atmosfeer en de ruimte. Dit nieuw leven ingeblazen orgaan zou ook verantwoordelijk moeten zijn voor het verbeteren van de levering van publieke goederen en het reageren op wereldwijde bedreigingen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/yQ02fDOnl