gruenwald1_GettyImages_environmental growth Getty Images

Het spel is op de wagen voor groene groei

NEW YORK – Het onderzoek naar economische groei kent een lange en gedistingeerde geschiedenis, maar de recente introductie van duurzaamheid in het debat heeft het vakgebied een noodzakelijke en hoognodige opfrissing gegeven. Met name een rapport over de economie van de biodiversiteit, dat in opdracht van de Britse regering is opgesteld onder leiding van Partha Dasgupta van de Universiteit van Cambridge, betekent een tektonische verschuiving in het denken, in plaats van slechts een logische uitbreiding van eerdere groeimodellen. Hoewel dit voor sommigen verontrustend kan zijn, biedt het een geweldige kans om de kracht van gegevens en analyses te gebruiken om groei en financiën op een duurzamer pad te brengen.

In een notendop: de nieuwe economie van de groei beschouwt het milieu niet langer als extern aan de economie. Integendeel, de economie is ingebed in het milieu, en kan alleen duurzaam bloeien en groeien als we de natuur verstandig beheren. Hoewel enige ʻexploitatieʼ van de natuurlijke omgeving mogelijk is, bestaat er een omslagpunt waarboven het milieu zich nooit meer kan herstellen.

Er is dus een nieuwe ondergrens voor het denken over groei. Groter is niet langer beter; tegenwoordig is duurzaam beter. Eerdere groeimodellen beschouwden de accumulatie van menselijk en fysiek kapitaal – via onderwijs en opleiding, en investeringen in installaties, uitrusting en infrastructuur – als goed, omdat de economie daardoor groeide. Het combineren van deze factoren op efficiëntere manieren door technologische innovatie werd om diezelfde reden als gunstig beschouwd. Het probleem was dat deze modellen nooit expliciet rekening hielden met het milieu, of met het natuurlijk kapitaal.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/aQRaZsmnl