krauss57_Jason Lee - PoolGetty Images_merkelxi Jason Lee/Pool/Getty Images

Duitslands knieval voor China

STANFORD – De Groenen en de Vrije Democratische Partij (FDP), de kingmakers van de toekomstige Duitse coalitieregering van drie partijen, zijn er voorstander van China te confronteren met zijn schendingen van de mensenrechten in Xinjiang en zijn harde optreden in Hongkong. Desondanks is het onwaarschijnlijk dat het autoritair-vriendelijke beleid van Duitsland ten aanzien van China zal veranderen wanneer Olaf Scholz, de leider van de Sociaaldemocratische Partij (SPD) die naar verwachting uittredend bondskanselier Angela Merkel zal opvolgen, zijn ambt aanvaardt.

Duitsland is namelijk te zeer afhankelijk van de export naar China om een harder standpunt in te nemen ten aanzien van de verschrikkelijke staat van dienst van dat land op het gebied van de mensenrechten. Een op de drie Duitse autoʼs wordt in China verkocht. In 2019 verkocht Volkswagen bijna 40 procent van zijn autoʼs in dat land, terwijl Mercedes-Benz er ongeveer 700.000 personenautoʼs sleet. Zelfs binnen Merkels Christendemocratische Unie (CDU) hebben velen kritiek op haar omdat ze heeft toegestaan dat de afhankelijkheid van Duitsland van China voor export, banen en inkomens dit punt heeft bereikt.

Er is een oud gezegde dat zegt dat als je de bank een miljoen schuldig bent, jij bezit bent van de bank, maar dat als je de bank een miljard schuldig bent, de bank van jou is. Op dezelfde manier kan van China worden gezegd dat het de Duitse buitenlandse politiek ʻbezit,ʼ omdat de Duitse economie afhankelijk is van de export. Duitsland exporteert, en degenen die door het Chinese regime worden vervolgd, lijden.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/BYpFDA4nl