stiglitz290_SIA KAMBOUAFP via Getty Images_child cocoa slaves SIA KAMBOU/AFP via Getty Images

Staan Amerikaanse bedrijven boven de wet?

NEW YORK – Adam Smith, de grondlegger van de moderne economie, beweerde dat het nastreven van particuliere belangen – winst – altijd het algemeen welzijn zal bevorderen. Dat kan in sommige situaties waar zijn, maar duidelijk niet altijd. Net zoals het winstbejag van banken tot de financiële crisis van 2008 heeft geleid, was het de hebzucht van Purdue en andere farmaceutische bedrijven die de opioïdencrisis heeft veroorzaakt, en was het Texacoʼs steun aan het Franco-regime dat de fascisten hielp zegevieren in de Spaanse burgeroorlog.

Deze litanie van bedrog kan gemakkelijk worden uitgebreid. Maar een van de ergste vormen van misbruik door hebzuchtige bedrijven is de slavernij van kinderen. Chocoladeliefhebbers over de hele wereld weten het misschien niet, maar sommige van hun guilty pleasures zijn wellicht geproduceerd door kindslaven.

Nestlé, Cargill en andere voedingsbedrijven die met dergelijke beschuldigingen worden geconfronteerd, hebben tot nu toe vermeden zich voor de rechtbank te hoeven verantwoorden. Omdat zij of hun dochterondernemingen hun hoofdkantoor in de Verenigde Staten hebben, kunnen zij aanvoeren dat zij niet verantwoordelijk zijn voor wandaden die in het verre Afrika zijn begaan. Zij doen dit in de wetenschap dat er geen effectief rechtssysteem bestaat in de landen waar kinderen worden uitgebuit.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/KKz1JrMnl