tbrookes1_FABRICE COFFRINIAFP via Getty Images_climatechangeprotest Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images

De economie heeft een klimaatrevolutie nodig

BRUSSEL/NEW YORK – Nergens komen de beperkingen van het neoklassieke economische denken – het DNA van de economie, zoals die momenteel wordt onderwezen en beoefend – duidelijker naar voren dan in het licht van de klimaatcrisis. Hoewel er nieuwe ideeën en modellen opduiken, blijft de oude orthodoxie diep verankerd. Verandering kan niet snel genoeg komen.

De economische discipline is er niet in geslaagd de klimaatcrisis te begrijpen, laat staan er effectieve beleidsoplossingen voor aan te dragen, omdat de meeste economen de neiging hebben problemen op te delen in kleine, hapklare brokjes. Rationele mensen, zo beweren zij graag, denken in de marge. Wat telt is niet het gemiddelde of het totaal van iemands acties, maar veeleer de eerstvolgende stap, afgewogen tegen de onmiddellijke alternatieven.

Dergelijk denken is inderdaad rationeel als het om kleine, afzonderlijke problemen gaat. Compartimentering is noodzakelijk voor het beheer van concurrerende claims op iemands tijd en aandacht. Maar marginaal denken is ontoereikend voor een allesverslindend probleem dat elk aspect van de samenleving raakt.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/w89gulZnl