kotrikadze2_ DIMITAR DILKOFFAFP via Getty Images_navalny Dimitar Dillkoff/AFP via Getty Images

De terugkeer van Navalny

MOSKOU – Alexei Navalny staat op het punt de meest luie maand van Rusland te verstoren. Net als in de Sovjettijd strekt de nieuwjaarsvakantie zich uit tot halverwege januari, zodat de Russen kunnen drinken, sinaasappels kunnen eten en naar nostalgische romantische komedies uit de jaren zeventig kunnen kijken. De politiek wordt meestal in de ijskast gezet – maar dit jaar misschien niet, als gevolg van de terugkeer van Navalny uit Berlijn op 17 januari, na zijn vergiftiging in augustus vorig jaar.

Eind 2020 was al duidelijk dat deze januari anders zou zijn, omdat wij Russen hebben vernomen dat Navalny, de belangrijkste oppositieleider van het land, het doelwit was van een moordcomplot dat vrijwel zeker in opdracht van het Kremlin is uitgevoerd. In plaats van ons te beschermen heeft de FSB, de Russische inlichtingendienst en de opvolger van de KGB, zich ingespannen om tegenstanders van het regime uit de weg te ruimen.

Een onderzoek door journalisten van Bellingcat, The Insider en CNN heeft een duidelijk beeld opgeleverd van de operatie van het Kremlin om Navalny te vergiftigen met het zenuwgas Novisjok, tijdens zijn bezoek in augustus aan de Siberische stad Tomsk. Het is Navalnyʼs geluk geweest dat het vroegere meesterschap van de FSB op het gebied van de duistere kunsten in de loop der tijd flink achteruit is gegaan. De operatie mislukte, en Navalny stelt nu openlijk – en soms bijna op komische wijze – zijn aanvallers aan de kaak, waarvan er één, in de veronderstelling dat hij met iemand binnen het ʻsysteemʼ sprak, de operationele details van het complot via de telefoon openbaarde. Het was Navalny die het gesprek opnam.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/qoAX6EFnl