ignatieff3_ UkrinformFuture Publishing via Getty Images_zelensky Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

Wat is het doel van het Westen in Oekraïne?

WENEN – We weten wat de Russische president Vladimir Poetin wil in Oekraïne: het land van de kaart vegen. We weten ook wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil: Oekraïne als democratische staat in leven houden. De vraag is wat het Westen wil. Wat is zijn strategische doel?

Tot nu toe zijn de doelstellingen van het Westen negatief geformuleerd: voorkomen dat men in een oorlog met Rusland verwikkeld raakt, en toch al het mogelijke doen om de Oekraïeners te helpen. Dat betekent nee zeggen tegen Zelensky wanneer hij vraagt om een door de NAVO afgedwongen ʻno fly zone.ʼ Maar de oorlogsstrategie van het Westen kan niet worden gebouwd op wat het niet zal doen. De NAVO en haar bondgenoten moeten een positief doel definiëren.

Aan het begin van de invasie, toen velen een snelle Russische overwinning voorspelden, kon het Westen zich beperken tot het geven van deugdzame signalen, door Zelensky en zijn regering te feliciteren met hun moed en zich tegelijkertijd discreet voor te bereiden op hun evacuatie naar ballingschap. Zelensky weigerde het aanbod, en nu de Oekraïners hebben laten zien waartoe zij in staat zijn, stuurt de NAVO antitank- en luchtafweerraketten het land in en deelt zij militaire inlichtingen met Oekraïense commandanten.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/QM94sQYnl