trenin10_MLADEN ANTONOVAFP via Getty Images_military exercises MLADEN ANTONOVAFP via Getty Images

War games zijn geen onschuldig spelletje

MOSKOU – Sinds het Oekraïne-conflict in 2014 zijn botsende wereldbeelden ingesleten geraakt bij de beleidsmakers van de NAVO en Rusland, en is wantrouwen de standaardmentaliteit. We zijn getuige van een nieuw soort confrontatie die vol militaire risicoʼs zit. Nu een nieuw ʻherfst-oefenseizoenʼ nadert – met belangrijke evenementen zoals het Russische Zapad-2021en Ramstein Alloy en Joint Warrior van de NAVO in het verschiet – is het dringend nodig het gevaar te beperken dat trainingsoefeningen een brandhaard voor conflicten zouden kunnen worden.

Rivaliteit tussen grote mogendheden met een sterke militaire component is zeker niet nieuw. In het verleden was dit de belangrijkste en beslissende factor die de politieke kaart en het internationale systeem vormde en hervormde. Vandaag de dag is militaire rivaliteit een van de vele drijvende krachten achter de geopolitiek, naast economische ontwikkeling en technologische bekwaamheid. Maar als puntje bij paaltje komt, mag worden verwacht dat de militaire dynamiek een beslissende rol zal spelen, hetzij als afschrikking, hetzij als dwangmiddel. Daarom houden alle grote mogendheden – de Verenigde Staten, hun NAVO-bondgenoten, China en Rusland – vaker en op grotere schaal militaire oefeningen dan ooit tevoren.

Deze trend zal zich waarschijnlijk voortzetten, ook in en rond Europa. Zoals de NAVO op haar eigen website uitlegt, stellen militaire oefeningen de NAVO in staat ʻconcepten, procedures, systemen en tactiekenʼ te testen en te valideren voor gebruik in een echt oorlogstheater. De NAVO is ook open over het feit dat zij haar eigen programma van oefeningen heeft opgevoerd om rekening te houden met een ʻveranderde veiligheidsomgeving.ʼ Hoewel de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, heeft opgemerkt dat oefeningen deel uitmaken van een jaarlijkse routine-inspanning om ʻde Russische strijdkrachten te ontwikkelen,ʼ waren de Russische Vostok-2018-manoeuvres groter dan alle militaire oefeningen uit het Sovjettijdperk.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/FYpeEmwnl