rama1_GENT SHKULLAKUAFP via Getty Images_albaniaafghanrefugees Gent Shkullaku/AFP via Getty Images

De verantwoordelijkheid van de NAVO om de Afghanen te redden

TIRANA – Er zijn weinig eervollere bladzijden in de geschiedenis van Albanië dan het eenzame voorbeeld dat het land gaf van heldenmoed ten tijde van de vernietiging van het Europese jodendom in de Tweede Wereldoorlog. Niemand vroeg onze grootouders om hun leven te riskeren, en vaak op te offeren, om mensen te redden van de Holocaust, maar talloze Albanezen – moslims, christenen en atheïsten – deden dat toch. Dankzij de Albanese erecode, die van ons allen eist dat we onderdak bieden aan vreemden in nood, was Albanië het enige land in Europa met meer joden aan het eind van de oorlog dan aan het begin.

Onmiddellijk daarna kregen we zelf te maken met vervolging. Nadat we onze vijanden van buitenaf hadden overwonnen, werden we thuis geconfronteerd met een even wrede vijand: een onderdrukkend totalitair regime, dat mensen die het als vijanden beschouwde gevangen zette, martelde en vermoordde.

We maakten mee wat de bevolking van Afghanistan ondergaat, nu de Taliban de macht in het hele land geconsolideerd hebben. We leefden in een staat die zijn grenzen sloot en dissidenten en hun families vervolgde, net zoals de Taliban dat naar verwachting zullen doen met hun tegenstanders. Bijna vijftig jaar lang hebben wij gestreefd naar de vrijheid die de Afghanen de afgelopen twintig jaar hebben geproefd en die ze nu zeker lijken te gaan verliezen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/jsRaTT0nl