ocampo39_Erik McGregorPacific PressLightRocket via Getty Images_taxprotestUS Erik McGregor/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

De multinationals en rijken moeten meer belasting gaan betalen

NEW YORK – De COVID-19-pandemie zal de wereldeconomie gebutst en bebloed achterlaten. Een verkeerd belastingbeleid zal de schade op de korte termijn verergeren en het herstel op de langere termijn in de weg zitten.

Nu de crisis nog maar een paar maanden onderweg is staan de balansen van de publieke sector al onder zware druk. Omdat de lockdowns en andere social distancing-protocollen de economische activiteit kortwieken hebben veel regeringen van hoogontwikkelde landen grootschalige monetaire en budgettaire stimuleringsmaatregelen gelanceerd. Intussen kelderen de belastinginkomsten en rijst de werkloosheid de pan uit, wat een scherpe stijging van de toekomstige overheidsuitgaven zal inhouden.

De vooruitzichten zijn vooral somber voor de ontwikkelingslanden, waarvan vele de budgettaire ruimte ontberen om stimuleringsmaatregelen door te voeren en bang zijn voor kapitaalvlucht als ze het toch proberen. Sommigen omarmen zelfs een bezuinigingsbeleid, wat het nagenoeg onmogelijk zal maken de economie weer op gang te brengen en de schatkist aan te vullen.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/wFalt8Vnl