arezki14_OLIVIER DOULIERYAFP via Getty Images_imf OLIVIER DOULIERY/AFP via Getty Images

De multilaterale financieringsparadox

WASHINGTON, DC – Multilaterale ontwikkelingsbanken (MDB’s) zijn tegenwoordig de lievelingen van beleidsmakers. In een recente toespraak heeft de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen de Wereldbank en andere internationale kredietverleners opgeroepen om steun te verlenen aan ontwikkelingslanden die worstelen met de gevolgen van de stijgende inflatie en agressieve renteverhogingen. En een recent onafhankelijk rapport in opdracht van de G20 komt tot de conclusie dat deze instellingen in een unieke positie verkeren om regeringen te helpen de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties te verwezenlijken.

Het G20-rapport stelt dat de MDB’s hun kredietverlening zouden kunnen uitbreiden zonder hun AAA-rating aan te tasten, ware het niet dat de buitensporige kapitaaltoereikendheidseisen de kredietverstrekkers beperken in hun mogelijkheden om risico’s te nemen. Maar welke landen zouden het meest profiteren van een toename van de multilaterale financiering?

Hoewel multilaterale ontwikkelingsbanken een cruciale rol spelen door langetermijnleningen tegen gunstige rentetarieven te verstrekken aan lage-inkomenslanden, gaat het overgrote deel van hun financiering naar middeninkomenslanden. Uit een recent OESO-rapport blijkt dat in 2020  zeventig procent van de MDB-leningen naar middeninkomenslanden ging, na een grote toename van de leningen aan lagere middeninkomenslanden.

https://prosyn.org/QLAyOusnl