donini1_CRISTINA ALDEHUELAAFP via Getty Images_malariavaccine Cristina Aldehuela/AFP via Getty Images

Een nieuw wapen tegen malaria

GENÈVE – De afgelopen drie jaar heeft de COVID-19-pandemie de krantenkoppen gedomineerd en het wetenschappelijk onderzoek gestimuleerd, waarbij deskundigen over de hele wereld hun middelen en alle potentieel nuttige technologie op het probleem hebben gericht. Hoewel de aandacht voor COVID-19 enigszins is afgenomen, blijft het een urgente mondiale prioriteit, soms ten koste van infectieziekten die verband houden met armoede en vooral het Mondiale Zuiden treffen. Malaria heeft in 2021 bijvoorbeeld naar schatting 619.000 mensen gedood – vooral kinderen in Afrika bezuiden de Sahara – terwijl er wereldwijd 247 miljoen gevallen waren.

Malaria is een volledig te voorkomen en goed te behandelen ziekte, en onderzoekers hebben op beide fronten grote vooruitgang geboekt. Zo heeft de Wereldgezondheidsorganisatie in maart twee nieuwe met insecticide behandelde bednetten aanbevolen ter bescherming tegen de Anopheles-muggen die malaria overbrengen: een met een dodelijker cocktail van insecticiden en een die de groei en voortplanting van muggen kan verstoren.

Kosteneffectieve antimalariamedicijnen zijn een ander belangrijk hulpmiddel. In 2021 werd  seizoensgebonden chemopreventie tegen malaria toegediend aan ongeveer vijfenveertig miljoen kinderen in de leeftijd van drie maanden tot vijf jaar, die maandelijkse doses therapeutische geneesmiddelen kregen tegen een kostprijs van minder dan vier dollar per persoon. Het recente nieuws over een baanbrekend vaccin, Mosquirix van GSK (ook bekend als RTS,S), biedt enige hoop, hoewel de kosten nog steeds relatief hoog zijn, ongeveer veertig dollar per kind voor het eerste jaar.

https://prosyn.org/7yhoBMGnl