Yemini child polio vaccination Mohammed Huwais/Stringer

Het verkeerd ingeschatte risico van infectieziekten

NEW YORK – Captains-of-industry en investeerders uit de hele wereld staren zich grotendeels dood op twee soorten risico: macro-economisch en geopolitiek. Op de korte termijn betekent dit een focus op de nakende rentestijgingen van de Amerikaanse Federal Reserve en op de aanstaande verkiezingen in Duitsland en Frankrijk. Op de lange termijn betekent het bewustzijn van structurele risico’s zoals staatsschulden, demografische verschuivingen, en schaarste aan natuurlijke hulpbronnen. Maar er bestaat een derde, verdedigbaar schadelijker, risico dat onder de radar van de meeste besluitvormers sluimert: infectieziekten.

Volgens voormalig directeur van de Centers for Disease Control and Prevention in de VS Tom Frieden loopt de wereld een groter gevaar dan ooit door mondiale dreigingen voor de gezondheid. Mensen reizen verder en vaker. Aanvoerlijnen, inclusief van voedsel en medicijnen, strekken zich uit over de hele wereld. Een slecht behandeld geval van bijvoorbeeld tuberculose in Azië of Afrika kan binnen dagen in een Amerikaans ziekenhuis opduiken.

Tegen deze achtergrond zijn wetenschappers bezorgd over de recente stijging in epidemieën van ziektes zoals zika, ebola, en vogelgriep. En ze zijn gealarmeerd door de opleving van levensbedreigende ziektes zoals griep, hiv, malaria, en tbc.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/FaUEgXJnl