newborn John Wessels/AFP/Getty Images

Vroedvrouwen redden levens

TORONTO – De afgelopen twintig jaar hebben ongelooflijke vooruitgang te zien gegeven op het terrein van de gezondheidszorg voor vrouwen en kinderen. Sinds 1990 is de vermijdbare kindersterfte met 50% gedaald, en is de moedersterfte met 45% afgenomen. Maar veel te veel moeders en nieuwgeborenen sterven nog steeds als gevolg van vermijdbare oorzaken. Veel levens zouden kunnen worden gered als er betere toegang zou zijn tot gekwalificeerde vroedvrouwen.

Ieder jaar sterven er gemiddeld nog steeds één miljoen kinderen op hun eerste levensdag; ruim een miljoen baby's worden dood geboren; en ruim 300.000 moeders sterven tijdens de zwangerschap en de bevalling – een dodencijfer dat hoger is dan de hele bevolkingsomvang van Namibië. Het grootste deel van deze sterfgevallen – 56% om precies te zijn – is vermijdbaar.

Als alle vrouwen tijdens hun zwangerschap en bevalling toegang zouden hebben tot een vroedvrouw, om maar te zwijgen van toegang tot faciliteiten die zijn uitgerust om fundamentele noodzorg te bieden, kan ieder jaar een miljoen levens worden gered. Toch wordt de verloskunde chronisch veronachtzaamd, en steken overheden en gemeenschappen over de hele wereld er niet genoeg geld in.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/UfOTYKG/nl;