brown38_Chris McGrath_Getty Images_refugee children Chris McGrath/Getty Images

Onderwijsvernieuwing in het Midden-Oosten

LONDEN – Ter ondersteuning van de miljoenen mensen die ontheemd zijn geraakt in het Midden-Oosten zijn hulpmiddelen nodig die de capaciteit van de Verenigde Naties veruit te boven gaan. Dit is ook een voortdurende uitdaging op het gebied van de humanitaire hulp voor bedrijven, stichtingen en donoren uit de publieke sector. Terwijl de vredesbewaarders van de Verenigde Naties worden gefinancierd door een systeem van vaste bijdragen, is de humanitaire hulp afhankelijk van vrijwillige donaties. Onderwijs, dat een lagere prioriteit geniet dan fundamentele levensbehoeften als voedsel en onderdak, blijft daarbij maar al te vaak onderbelicht.

Dit onvermogen is veel gevaarlijker dan het op het eerste gezicht misschien lijkt. In feite staan we nu voor een onderwijscrisis die dreigt een verloren generatie jongeren te creëren, zonder enige hoop op een betere toekomst. De meerderheid van de zes miljoen ontheemde kinderen in Syrië gaat niet naar school, terwijl zo'n 250.000 jongeren een universitaire opleiding mislopen. In het door de oorlog verscheurde Jemen en Irak moeten nog eens miljoenen kinderen het zonder school stellen. Sommigen komen tussen hun zesde en hun achttiende nooit in een klaslokaal.

Maar dankzij het Platform for Education in Emergencies Response (PEER) kunnen liefdadigheidsinstellingen, filantropen en stichtingen zich nu aaneensluiten om vluchtelingenstudenten te helpen mogelijkheden te vinden voor hoger onderwijs, en om veilige wijkplaatsen te bieden aan lectoren en hoogleraren die door het regime van de Syrische president Bashar al-Assad worden vervolgd. PEER zal Syrische vluchtelingen in de gelegenheid stellen colleges te volgen, en zal uiteindelijk uitgroeien tot een wereldwijde internet-universiteit voor ontheemde studenten van alle niveau's.

https://prosyn.org/c8CfumGnl