People protest against Rafael Correa government Patricio Realpe/LatinContent/Getty Images

Een waarschuwing voor mediaregulatoren

QUITO – Om de mogelijke consequenties van de constante aanklachten aan het adres van de pers door president van de VS Donald Trump te kunnen begrijpen hoeven we niet verder te zoeken dan Ecuador, waar de regering van voormalig president Rafael Correa de nieuwsmedia jarenlang heeft aangevallen. Tijdens zijn presidentschap van 2007 tot 2017 implementeerde Correa een hele reeks maatregelen gericht op het onderdrukken van de persvrijheid. En net zoals Trump gebruikt hij de media geregeld als zwart schaap om zijn supporter tegen te verenigen.

In 2015 kreeg Correa het voor elkaar om een grondwetswijziging door te voeren die communicatie herindeelde als een publieke voorziening zoals water of elektriciteit, waarmee meer staatscontrole over de vrije meningsuiting mogelijk werd gemaakt. En met het beweerde doel om een ‘gebalanceerde mediaberichtgeving’ te garanderen drukte hij in 2013 de Ecuadoraanse Communicatiewet door en stelde verdere regels op die de regering in staat stelden om journalisten hard aan te pakken met boetes, gedwongen openlijke excuses, en zelfs gevangenisstraffen.

Net zoals Trump trad Correa soms op in televisie- of radioprogramma’s om journalisten met naam en toenaam zwart te maken, en zijn regering daagde herhaaldelijk nieuwsorganisaties voor het gerecht. Zo spande Correa bijvoorbeeld een rechtszaak aan om 80 miljoen dollar tegen El Universo een van de grootste kranten van het land. Uiteindelijk werd de krant gedwongen om 40 miljoen dollar te betalen in ruil voor een ‘pardon’.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/BXkneBanl