Ethiopia tea leaves Bartosz Nadyniak/Getty Images

Lessen uit een tijdperk van vooruitgang

WASHINGTON, DC – Stel dat je een toegewijd internationalist bent tijdens een tumultueuze periode in de wereldpolitiek, en dat je worstelt met de uitkomst van zenuwslopend spannende Amerikaanse presidentsverkiezingen. De winnaar is een Republikein die deels campagne heeft gevoerd met een oproep voor een terugtrekkende beweging op buitenlands-politiek terrein, en de verliezer een Democraat die stond voor voortzetting van het beleid van de vorige regering.

Stel je nu eens voor dat de nieuwe regering met andere landen gaat samenwerken om de komende vijftien jaar 25 miljoen levens te helpen redden. Tot dit laatste deel voelde het zojuist geschetste scenario waarschijnlijk maar al te contemporain aan voor veel lezers, van wie een groot deel zich nog steeds aan het aanpassen is aan de realiteit van het presidentschap van Donald Trump. Maar dit is ook hoe veel mensen zich in 2001 voelden, toen George W. Bush Al Gore versloeg, na een buitengewone beslissing van het Hooggerechtshof die een einde maakte aan de hertelling van de stemmen in Florida.

Er zijn zeker grenzen aan de vergelijkingen tussen toen en nu; maar het is de moeite waard om op te merken dat een groot deel van de wereld ook in de beginjaren van deze eeuw in chaos vast leek te zitten. Veel regio's gingen gebukt onder een economische crisis, en politieke leiders stuitten op protesten, waar en wanneer ze ook maar bijeenkwamen. Het regeringsbeleid van de Verenigde Staten jegens het Midden-Oosten ging lijnrecht in tegen dat van de Verenigde Naties, en het gewelddadige extremisme was overal in opkomst.

https://prosyn.org/bC4TT5Tnl