milgrom1_Shams QariBarcroft Media via Getty ImagesBarcroft Media via Getty Images_water Shams Qari / Barcroft Media via Getty Images / Barcroft Media via Getty Images

De kracht van marktontwerp

STANFORD – In 2010 stonden de Verenigde Staten voor een uitdagend allocatieprobleem. De vraag naar een hulpbron die van vitaal belang was voor het dagelijks leven nam toe, maar het beschikbare aanbod werd gebruikt door gevestigde exploitanten die er een belangrijke industrie omheen hadden opgebouwd. Bovendien was een stapsgewijze overheveling naar nieuwe toepassingen onmogelijk. Kunnen nieuwe regels de toenemende schaarste verlichten, en tegelijk de rechten van de bestaande gebruikers eerbiedigen en een vrijwillige, door meerdere partijen gedragen herverdeling mogelijk maken?

Die hulpbron was niet water maar radiospectrum – de electromagnetische frequenties die worden gebruikt voor draadloze telefoongesprekken, smartphonegegevens en noodcommunicatie. De vraag naar spectrum was gegroeid doordat meer mensen films streamden, videogesprekken voerden en mobiele apps gebruikten. Maar omdat het spectrum dat ideaal zou zijn voor smartphone-apps in beslag werd genomen door een gefragmenteerde industrie van tv-omroepen, was er niet genoeg bandbreedte voor mobiel gebruik.

Ons bedrijf, Auctionomics, adviseerde het Amerikaanse Congres en de Federal Communications Commission om het probleem op te lossen door middel van een reeks veranderingen die culmineerden in de Broadcast Incentive Auction. Spectrum zou worden teruggekocht van minder waardevolle omroeptoepassingen en worden doorverkocht voor mobieletelefonietoepassingen, terwijl gevestigde exploitanten die hun traditionele toepassingen wilden voortzetten, ruimhartig zouden worden beschermd. Die veiling, die in 2016 en 2017 werd gehouden, leverde een grote hoeveelheid spectrum op, herverdeelde die voor hoogwaardigere toepassingen en bracht 19 miljard dollar aan bruto inkomsten in het laatje.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/k7b7CNNnl