Kenneth Rogoff, Professor of Economics and Public Policy at Harvard University and recipient of the 2011 Deutsche Bank Prize in Financial Economics, was the chief economist of the International Monetary Fund from 2001 to 2003. He is co-author of This Time is Different: Eight Centuries of Financial Folly (Princeton University Press, 2011) and author of The Curse of Cash (Princeton University Press, 2016).
CAMBRIDGE – Met iedere dag die voorbijgaat ziet de mondiale financiële crisis van 2008 er steeds meer uit als een voorproefje voor de economische catastrofe van nu. De ineenstorting van de mondiale productie die inmiddels onderweg is lijkt die van iedere recessie van de afgelopen 150 jaar te zullen evenaren of overtreffen.
Ondanks alle inspanningen van centrale banken en begrotingsautoriteiten om de klap te verzachten zijn de aandelenmarkten in de geavanceerde economieën zwaar onderuit gegaan, en is het kapitaal in een halsbrekend tempo uit de opkomende markten gestroomd. Een diepe economische inzinking en een financiële crisis lijken onvermijdelijk. De hamvraag is nu hoe erg de recessie zal zijn en hoe lang die zal duren.
Totdat we weten hoe snel en hoe grondig het volksgezondheidsprobleem zal worden aangepakt is het voor economen vrijwel onmogelijk het eindspel van deze crisis te voorspellen. Minstens zo groot als de wetenschappelijke onzekerheid over het coronavirus is de sociaal-economische onzekerheid over hoe beleidsmakers en de mensen in het algemeen zich de komende weken en maanden zullen gaan gedragen.
To continue reading, register now.
Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.
Subscribe
As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.
Register
Already have an account? Log in