Malnutrition in Liberia Carolyn Cole/Getty Images

De vele gezichten van ondervoeding

ABUJA – Mocht je je nu met twee andere mensen in een ruimte bevinden, dan zou volgens het gemiddelde één van de drie ondervoed moeten zijn. En dat hoef je niet eens door te hebben: wereldwijd lijdt één op drie mensen aan ondervoeding, en dit ziet er niet altijd uit zoals je misschien zou verwachten.

Van de twee miljard volwassenen die te zwaar zijn tot de 159 miljoen kinderen met een groeiachterstand; ondervoeding kent vele verschijningsvormen. Als arts ontmoet ik vrouwen die gezond lijken, maar lijden aan bloedarmoede, mede door een te lage ijzerinname. En ik zie relatief normaal gebouwde mannen met grote bierbuiken, wat hun kans op hartziekte vergroot.

West-Afrika is een van de plekken met de hoogste ondervoedingscijfers ter wereld. En deze omvatten ook het meest uitgesproken ‘gezicht’ van de aandoening: ongeveer 9% van de West-Afrikaanse kinderen onder de vijf lijden aan acute ondervoeding of zijn te dun voor hun lengte. In zijn meest ernstige vorm is acute ondervoeding dodelijk.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/JDcPX80/nl;