diallo2_TONY KARUMBAAFP via Getty Images_malaria test TONY KARUMBA/AFP via Getty Images

We moeten ons arsenaal tegen malaria moderniseren

GENÈVE – Kijk eens naar de bescheiden mug. Vergeleken met sommige van ʼs werelds beruchtste en wreedste roofdieren maakt hij misschien weinig indruk. En toch heeft hij in de geschiedenis meer mensen gedood dan enig ander schepsel. Als drager van enkele van ʼs werelds dodelijkste ziekten, waaronder malaria, gele koorts, Zika, dengue en chikungunya, boezemt hij tientallen miljoenen mensen over de hele wereld angst in.

Malaria, de oudste van deze ziekten, dateert uit de tijd van de dinosauriërs en heeft nog steeds een verwoestende invloed op het leven van mensen. Iedere dag ontneemt deze ziekte duizenden jonge mensen een toekomst. Van de 400,000 malariadoden die in 2019 zijn geregistreerd, was twee derde nog geen vijf jaar oud, en bijna allemaal kwamen ze uit Afrika.

Tijdens mijn loopbaan in de volksgezondheid heb ik gezien hoe moderne technologie onze eeuwenoude strijd tegen malaria in slechts een paar decennia tijd heeft veranderd. Met insecticiden behandelde muskietennetten, het binnenshuis besproeien van huizen, snelle diagnostische tests, en nieuwe behandelingen en profylactica maakten niet eens deel uit van het gesprek toen ik begon met mijn medische studie. Nu redden deze interventies elke dag levens.

https://prosyn.org/01UPu1enl