Macron French Elections Aurelien Morissard/ IP3

De lessen van anti-mondialisering

NEW YORK – De vermoedelijke overwinning van Emmanuel Macron in de Franse presidentsverkiezingen heeft de wereld een zucht van opluchting doen slaken. In dit geval gaat Europa tenminste niet op de protectionistische toer die president Donald Trump de Verenigde Staten opdringt.

Maar de voorstanders van mondialisering mogen de champagne nog niet laten knallen; protectionisten en voorvechters van een ‘niet-liberale democratie’ komen ook in andere landen sterk op. En het feit dat een onverholen hypocriet en doortrapte leugenaar zoveel stemmen kan krijgen als Trump in de VS deed, en dat de extreemrechtse Marine Le Pen de beslissende stemronde tegen Macron op 7 mei heeft bereikt zou ons diep moeten verontrusten.

Sommigen gaan ervan uit dat het slechte management en de overduidelijke incompetentie van Trump genoeg moeten zijn om het enthousiasme voor populistische wonderdoeners elders de kop in te drukken. Overeenkomstig zullen de stemmers in de Rust Belt die Trump steunden over vier jaar vrijwel zeker slechter af zijn, en zal de rationele stemmer dit vast en zeker begrijpen.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/kgJlts7nl